Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οδηγίες κλαδέματος για το αμπέλι


ια τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (ίσκα, ευτυπίωση, φομόψη) αλλά και τον ορθό τρόπο κλαδέματος, ενημερώνουν τους καλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης, με ξηρό καιρό και σε μέρες χωρίς βροχή, άνεμο και παγετό.
Σε περιπτώσεις που έχουν επισημανθεί προσβολές από το προηγούμενο καλοκαίρι σε πρέμνα, είτε από ίσκα (κιτρίνισμα των φύλλων ανάμεσα από τα νεύρα και μάρανση έως ξήρανση της μιας πλευράς ή ολόκληρου του φυτού) είτε  από ευτυπίωση (καχεκτική βλάστηση της μιας πλευράς ή καθολική), οι ειδικοί του κέντρου επισημαίνουν ότι θα πρέπει να κλαδεύονται τελευταία.
Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν, συνιστάται η επικάλυψη των πληγών με κατάλληλο προστατευτικό τομών (πάστα), η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να γίνεται με πινέλο, αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών).
Η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα  ή  διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% είναι εξίσου σημαντική, τονίζουν οι γεωπόνοι. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η απολύμανση θα πρέπει να είναι τακτική και εάν είναι δυνατόν να γίνεται κάθε φορά πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο και οπωσδήποτε αν κατά τις τομές παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα ασθενειών ξύλου.
Στα προσβεβλημένα πρέμνα μπορεί να γίνεται προσπάθεια ανασχηματισμού με τομές (10 εκατοστά) κάτω από το προσβεβλημένο ξύλο, που θα γίνονται μετά από διαδοχικές απολυμάνσεις του πριονιού προσπαθώντας να αποκαλυφθεί το υγιές ξύλο. Αν δεν είναι δυνατόν να γίνει ο ανασχηματισμός, το ασθενές πρέμνο να ξεριζώνεται.
Γενικότερα θα πρέπει να αφαιρούνται τα σημεία προσβολών (ξερές κληματίδες, βραχίονες ή και ολόκληρα πρέμνα) ούτως ώστε να μειώνεται το μόλυσμα του αμπελώνα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Συνιστάται, τα προσβεβλημένα κούτσουρα, κορμοί (φύλο μεγαλύτερο των 2 ετών), βραχίονες και πρέμνα που εκριζώνονται, να καταστρέφονται με φωτιά.
Τέλος, οι γεωπόνοι του Κέντρου επισημαίνουν ότι εάν δεν γίνει προστασία των μεγάλων πληγών με την εφαρμογή πάστας με πινέλο, τότε θα μπορούσε να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα μόνον όμως εφόσον ο ψεκασμός δύναται να εφαρμοστεί αμέσως μετά την εργασία του κλαδέματος. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι ψεκασμοί αυτή την εποχή για τις υπόλοιπες ασθένειες του αμπελιού, δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα.
πηγη : http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου